Φυσιολογικός Τοκετός: Επιλογή κατάλληλης ομάδας!

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι το ζητούμενο για κάθε εγκυμοσύνη!

Με το ποσοστό καισαρικών τομών να ανέρχεται στο 70% στη χώρα μας, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω στις μέλλουσες μητέρες ότι η προσεκτικά επιλεγμένη ομάδα που θα την στηρίξει να βιώσει ένα τοκετό όπως τον ονειρεύεται αποτελεί πρωταρχικό βήμα!

Διαβάστε Περισσότερα


Εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου

Τί είναι κύηση/εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου;

Υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνες θεωρούνται οι εγκυμοσύνες που λόγω συγκεκριμένων καταστάσεων, η μέλλουσα μητέρα ή το έμβρυο ή και οι δύο μαζί ενδέχεται να παρουσιάσουν επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή αμέσως μετά. Απαιτεί εγρήγορση και μεγάλη εμπειρία από την πλευρά του γυναικολόγου για την έγκαιρη διάγνωση, την συχνή παρακολούθηση και την αντιμετώπιση κάθε επιπλοκής που μπορεί να παρουσιαστεί.  

Διαβάστε Περισσότερα


Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική – VBAC

Πολύ λίγα θέματα στην μαιευτική είναι τόσο αμφιλεγόμενα όσο ο τοκετός μετά από καισαρική. Η χαμηλή οριζόντια τομή στη μήτρα του Kerr, το 1921, μείωσε σημαντικά τη μητρική θνησιμότητα από αιμορραγία και σηψαιμία και έδωσε μεγαλύτερη δύναμη στην τομή της μήτρας. Ο Graigin το 1916 είπε «once a caesarean always a caesarean» (μία φορά καισαρική πάντα καισαρική). Ο Graigin τελικά γέννησε έγκυο φυσιολογικά μετά από καισαρική που είχε κάνει ο ίδιος. Αναθεωρώντας ο Case ανακοίνωσε το 1930 ποσοστό επιτυχίας 70%  στον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική στις Βρετανίδες.

Διαβάστε Περισσότερα


Η επιστήμη και η εμπειρία μου είναι διαθέσιμη για κάθε σας απορία!

Εάν αντιμετωπίζετε το οποιοδήποτε πρόβλημα στην εγκυμοσύνη σας, μην διαστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου!  

Στοιχεία Επικοινωνίας