Διάρκεια Κύησης & υπολογισμός πιθανής ημερομηνίας τοκετού (ΠΗΤ)

Η συνολική διάρκεια της κύησης είναι 40 εβδομάδες (280 ημέρες, 10 σεληνιακοί-μαιευτικοί μήνες) ή 9,2 ημερολογιακοί μήνες, μετρώντας από την 1η ημέρα της τελευταίας κανονικής περιόδου, αν ο εμμηνορρυσιακός σας κύκλος είναι ο ιδανικός (28 ημερών).

Αν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών με άστατο εμμηνορρυσιακό κύκλο, ο υπολογισμός της ηλικίας της κύησής σας θα γίνει με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το έμβρυο αρχίζει να αναπτύσσεται μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου που πραγματοποιείται περίπου 14 ημέρες αργότερα. Γι’ αυτό λοιπόν, η αληθής ηλικία του εμβρύου εκτίνεται από τη σύλληψη μέχρι τον τοκετό και είναι 38 εβδομάδες (266 ημέρες).

Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε την ακριβή ημέρα σύλληψης (εκτός αν πρόκειται για κύηση που προήλθε από εξωσωματική γονιμοποίηση) και γι’ αυτό στην παρακολούθηση της κύησης λαμβάνεται υπ’ όψη η 1η μέρα της τελευταίας εμμηνορρυσίας.

Το πότε θα γεννήσετε (πιθανή ημερομηνία τοκετού - ΠΗΤ) υπολογίζεται με τον κανόνα του Naegele, προσθέτοντας 7 ημέρες στην πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και αφαιρώντας 3 μήνες.

Παράδειγμα:

Αν η 1η μέρα της τελευταίας περιόδου σας ήταν 10 Δεκεμβρίου και έχετε περίοδο 28 ημερών, η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας θα είναι:

10 + 7 =17.  Αφαιρούμε 3 μήνες από το Δεκέμβριο και προκύπτει Σεπτέμβριος.

Η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας λοιπόν θα είναι 17 Σεπτεμβρίου.

Μην ξεχνάτε όμως πως τις περισσότερες φορές οι γυναίκες δε γεννούν ακριβώς στην πιθανή ημερομηνία τοκετού τους. Γεννούν όμως μεταξύ 38ης και 41ης εβδομάδας της κύησης.

Η επιστήμη και η εμπειρία μου είναι διαθέσιμη για κάθε σας απορία!

Εάν αντιμετωπίζετε το οποιοδήποτε πρόβλημα στην εγκυμοσύνη σας, μην διαστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου!  

Στοιχεία Επικοινωνίας