Συμβουλευτική Αυτοφροντίδας στη Λοχεία

Κινητοποίηση

Μετά τον τοκετό η κινητοποίησή σας πρέπει να είναι άμεση. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή θρομβοφλεβίτιδας (της οποίας η πιθανότητα είναι αυξημένη κατά τη λοχεία),στην ευκολότερη έξοδο των λοχίων, στην ταχύτερη παλινδρόμηση της μήτρας, στην καλή λειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης ,στην καλή ψυχική διάθεση, στην ενίσχυση των μυών του περινέου και του κοιλιακού τοιχώματος.

Σίτιση

Η σίτιση μπορεί να ξεκινήσει γενικά σύντομα μετά τον τοκετό αμέσως μόλις το ζητήσετε ή μόλις συνέλθετε από την πιθανή νάρκωση. Το ιδανικό είναι να λαμβάνετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά προϊόντα ,λαχανικά και φρούτα, που θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε δυνάμεις, να ανταποκριθείτε στο θηλασμό και να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα, που τις πρώτες μέρες της λοχείας ευνοείται από το τραύμα της περινεοτομίας, την απώλεια υγρών και την υποκινητικότητα του εντέρου, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυτικές ίνες και φαρμακευτική αγωγή που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.

Τραύμα περινεοτομής

Το τραύμα της περινεοτομίας ή της καισαρικής τομής πρέπει να διατηρείται καθαρό και στεγνό. Η καθαριότητα του σώματος πρέπει να εξασφαλίζεται με καθημερινό λουτρό. Αμέσως μετά την κινητοποίησής σας, πρέπει να κάνετε μπάνιο. Ο πόνος του περινέου μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τη χρησιμοποίηση αναλγητικών από το στόμα. Προτιμήστε να φοράτε καθαρά και βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα, να φροντίζει για τη σωματική και τη στοματική σας καθαριότητα. Να πλένετε τα χέρια και το μαστό σας.

Ανάπαυση

Κατά τη διάρκεια της λοχείας πρέπει να ξεκουράζεστε επαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στο θηλασμό αλλά και στην επικοινωνία με το νεογνό και το σύζυγό σας. Κοιμηθείτε όταν κοιμάται και το μωρό και ζητήστε βοήθεια από τους παππούδες και τις γιαγιάδες για τη φροντίδα του νοικοκυριού ώστε να μην επωμίζεστε και αυτή την ευθύνη. Επιπλέον περιορίστε τις επισκέψεις ώστε να υπάρχει ησυχία και να εξασφαλίζετε περιόδους ηρεμίας, ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Φροντίστε και περιποιηθείτε τον εαυτό σας όταν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας φροντίζει το νεογνό. Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, κάντε μια βόλτα εκτός σπιτιού ή ασχοληθείτε με οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί.

Σεξουαλική επαφή

Όσον αφορά τις σεξουαλικές σχέσεις και την αντισυλληπτική προστασία, δεν υπάρχουν κανόνες και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι προτεραιότητες που έχετε εσείς και ο σύντροφός σας. Η κόπωση και η ψυχική φόρτιση που σας διακατέχει για τη φροντίδα του νεογνού, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες που μπορεί να προστίθενται σε μια συνειδητή επιλογή.

Αν θηλάζετε, προκαλείται καταστολή της ωοθηκικής λειτουργίας με συνέπεια την καθυστέρηση της επανόδου του κολπικού επιθηλίου και την ξηρότητα του κόλπου που αποτελεί επίσης ανασταλτικό παράγοντα της επιθυμίας για σεξουαλική επαφή.

Ο θηλασμός είναι μια μέθοδος αντισύλληψης, όμως αν πραγματικά δεν επιθυμείτε δεύτερη εγκυμοσύνη θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τη συνουσία γιατί ακόμα και ο αποκλειστικός θηλασμός δεν αποτελεί απόλυτη μέθοδο αντισύλληψης.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να λάβετε αντισυλληπτικά δισκία ή να τοποθετήσετε ενδομήτριο σπείραμα συζητήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε την τελική απόφαση.

Η επιστήμη και η εμπειρία μου είναι διαθέσιμη για κάθε σας απορία!

Εάν αντιμετωπίζετε το οποιοδήποτε πρόβλημα στην εγκυμοσύνη σας, μην διαστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου!  

Στοιχεία Επικοινωνίας