Ωοθηκική διέγερση στις πτωχές αποκρίτριες

Μεγάλο ερώτημα ακόμη και σήμερα, 8 χρόνια μετά τα κριτήρια που έθεσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ESHRE) το 2011, παραμένει... ποια πρέπει να θεωρούμε πτωχή αποκρίτρια στην εξωσωματική;

Η εύκολη απάντηση είναι «οι γυναίκες πάνω από 40 ετών», αλλά τελικά είναι μόνο αυτές οι δύσκολες ασθενείς στην εξωσωματική ή πρέπει το όριο αυτό να αλλάξει; Το 60% των γυναικών που προσέρχονται για θεραπεία είναι πάνω από 35 χρονών, οπότε το πρόβλημα της πτωχής απόκρισης στην εξωσωματική είναι πλέον πολύ συχνό. Εκτός από την ηλικία, άλλες αιτίες είναι η προηγηθείσα επέμβαση στις ωοθήκες, οι πυελικές συμφύσεις, η αυξημένη μάζα σώματος και οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Διαβάστε Περισσότερα


Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση (PGD/PGS)

H Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση (PGD/PGS), γίνεται στα πλαίσια της εξωσωματικής γονιμοποίησης και επιτρέπει την ανάλυση κυττάρων (βλαστομεριδίων) από κάθε έμβρυο, έτσι ώστε να επιλεγούν μόνο τα φυσιολογικά έμβρυα για μεταφορά στη μήτρα της μητέρας.

Διαβάστε Περισσότερα


Ελπίδα στις αποτυχημένες προσπάθειες εμφύτευσης και καθ'έξην αποβολές στην εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει το ERA τεστ (Endometrial Receptivity Assesment test)

Ελπίδα στις αποτυχημένες προσπάθειες εμφύτευσης και καθ'έξην αποβολές στην εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει το ERA τεστ (Endometrial Receptivity Assesment test)

Ο ρόλος της μήτρας στην εμφύτευση.

Διαβάστε Περισσότερα


Εξωσωματική γονιμοποίηση: Όσα θες να ξέρεις – Ερωτήσεις και απαντήσεις από τον ειδικό γυναικολόγο Στέλιο Παπαδόπουλο

Πολλές ερωτήσεις όπως πόσο είναι το κόστος μιας εξωσωματικής ή ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής ή ποιος ο ρόλος της εμπειρίας του ειδικού γυναικολόγου στην επιτυχία της εξωσωματικής , απαντά ο μαιευτήρας γυναικολόγος, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση, στη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης Institute of life - ΜΗΤΕΡΑ  (IOL - MHTEPA) , Στέλιος Παπαδόπουλος, MD, DFFP, BSCCP. 

Διαβάστε Περισσότερα


Η πρώτη εγκυμοσύνη με τη μεταφορά της μητρικής ατράκτου σε Ελληνίδα ανακοινώθηκε στο Επιστημονικό Συμπόσιο της Institute of Life

 Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο "Νέοι Ορίζοντες στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση" στο Μέγαρο Μουσικής 10-12 Ιανουαρίου 2019 όπου το παρόν έδωσαν 37 Έλληνες & 27 Ξένοι Διεθνούς φήμης Ομιλητές. Στο συνέδριο αυτό είχα την ευκαιρία να μιλήσω για τον ρόλο της μήτρας στην επιτυχία της εμφύτευσης.

Η πρώτη εγκυμοσύνη με τη μεταφορά της μητρικής ατράκτου σε Ελληνίδα ανακοινώθηκε στο Επιστημονικό Συμπόσιο της Institute of Life αντιμετωπίζοντας, με τη μέθοδο αυτή, τα προβλήματα υπογονιμότητας που οφείλονται σε σοβαρές μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες, σε γενετικά μιτοχονδριακά προβλήματα και σε επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Σύμφωνα με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Institute of Life, η μέθοδος της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, με την οποία για πρώτη φορά επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη στην Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει τομή για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Διαβάστε Περισσότερα


Sims-Hunner Test

ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΡΑΧΗΛΙΚΗΣ ΒΛΕΝΝΗΣ

Η τραχηλική βλέννη παράγεται, κατά κύριο λόγο, από τα επιθηλιακά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Αποτελείται κατά 90% από νερό και η έκκρισή της ρυθμίζεται από ορμόνες, που παράγονται στις ωοθήκες. Τα χαρακτηριστικά της (ποσότητα, χρώμα, ρευστότητα) μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου. 

Διαβάστε Περισσότερα


Σπερμοδιάγραμμα

Το σπερμοδιάγραμμα ή η ανάλυση σπέρματος περιλαμβάνει μια πλήρη ανάλυση των παραμέτρων του σπέρματος του άνδρα και συνήθως πραγματοποιείται κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας του ζευγαριού. 

Διαβάστε Περισσότερα


Παρένθετη μήτρα

Η παρένθετη μητρότητα (δανεική μήτρα) εφαρμόζεται σε ζευγάρια στα οποία οι γαμέτες είναι φυσιολογικοί αλλά η μήτρα δεν είναι λειτουργική ή η γυναίκα δεν μπορεί να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους. 

Διαβάστε Περισσότερα


Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση (PGD) & Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος (PGS)

Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση αφορά τα ζευγάρια που έχουν κίνδυνο να μεταδώσουν συγκεκριμένο κληρονομικό νόσημα στο παιδί τους, όπως η β-μεσογειακή αναιμία, η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η κυστική ίνωση.

Διαβάστε Περισσότερα


Κρυοσυντήρηση σπέρματος – ορχικού ιστού

Η κρυοσυντήρηση σπέρματος  πραγματοποιείται με την προσθήκη κρυοπροστατευτικού υγρού, που προστατεύει τις κυτταρικές δομές των σπερματοζωαρίων από το stress που προκαλείται λόγω της σταδιακής μείωσης της θερμοκρασίας.

Διαβάστε Περισσότερα